KRÍZIS IDŐSZAK /VÖRÖS KÓD

KRÍZIS IDŐSZAK /VÖRÖS KÓD

Krízis: egy olyan időszak, amikor döntést kell hoznunk!

Hajléktalan ellátás telefonszám: Tel.: 06 96/213-379

Család- és Gyermekjóléti központ:  Tel.: (20) 483-31-62

Email: jelzorendszermovar@gmail.com

 

Magyarországon 99 utcai szociális munkát ellátó szolgálat és 7 regionális diszpécserszolgálat működik. Az utcai szociális munkát ellátó szolgálatok tevékenységüket a jogszabályban meghatározottak szerint napi nyolc órában végzik, amelynek egy része a téli krízisidőszakban 18 és 22 óra közötti időszakra kell, hogy essen. E szolgáltatási időszakon túl is előfordulhatnak olyan, azonnali beavatkozást igénylő, az életet veszélyeztető esetek, amelyek halasztása nem megengedhető. Ezért biztosított vármegyei krízisautó szolgálatok működtetése ez Győr-Moson-Sopron vármegyében az alábbi telefonszámon érhető el.

Téli krízisidőszakban – a diszpécserszolgálat

  1.  biztosítja, hogy az utcai szociális munkát végző szolgálatok működési idején túl az illetékességi területén működő krízisautó szolgáltatás folyamatosan biztosított legyen, és két órán belül a bejelentés helyszínére eljusson,
  2. fogadja a konvergencia régiókban – amennyiben más, a krízishelyzetet kezelő szociális szolgáltató az adott ellátási területen nem működik, vagy működési idejére tekintettel bevonása nem lehetséges – a fűtetlen ingatlanokban, testi épséget, egészséget veszélyeztető lakhatási körülmények között élő, kritikus helyzetbe került emberekre vonatkozó bejelentéseket,
  3. összehangolja az illetékességi területén működő krízisautó szolgálatok tevékenységét, és
  4. napi kapcsolatot tart az illetékességi területéhez tartozó család- és gyermekjóléti központtal és szolgálattal.

Kiemelten fontos az ellátási területen nem megfelelő helyen – utcán, közterületen, nem lakás céljára szolgáló helyiségben, elhagyott üres épületekben, parkokban, vasútállomáson, aluljáróban, bevásárlóközpontokban, stb. – tartózkodó gyermekek (kiskorú), anyák gyermekkel, várandós anyák, külsérelmi nyomok, bűncselekményre utaló jelek vannak az ügyfélen, ha a tudata nem tiszta, nem képes kommunikációra azonnali jelzést kell adni  a szolgálatoknak: Hajléktalan ellátás, Családsegítő- és Gyermekjóléti központ.

Vörös kód

Vörös kód figyelmeztetést ad ki a Minisztérium, ha -10 C fok vagy annál alacsonyabb hőmérséklet, vagy a napi középhőmérséklet 27 C fok feletti.

A vörös kód ideje alatt az után élő, de elhelyezést kérő hajléktalan személyek elhelyezése elsődlegesen a hajléktalan ellátást nyújtó intézmények feladata.